Bejelentkezés

További lehetőségek

Megjelent az eSpeak NG első bétája iOS-ra

DeepComp ekkor 2022-11-06 09:06:31

Nem rég jelent meg a hír, miszerint elérhető az iOS és iPad OS 16-os verziójú rendszereket futtató eszközökre az eSpeak NG első nyilvános bétája.

A bétaprogramhoz a Testflight alkalmazás letöltésével, majd az alábbi link megnyitásával lehet csatlakozni csatlakozási link.

Csatlakozás után a TestFlight-en belül kell telepíteni az eSpeak NG bétát, ami normál APP-ként megjelenik majd a kezdőképernyőn, ám nekünk nem erre van szükség.

Használat VoiceOwer-ben


Lépjünk a VoiceOwer beállításokba, és aktiváljuk a beszéd részt. Itt a szerkesztés gomb után lesz egy hang elem. Aktiváljuk, majd a megjelenő részen az eSpeak-NG-t, és válasszuk ki a számunkra szimpatikus karaktert. A sima eSpeak nem szorul nagy magyarázatra, míg a Max az NVDA-ban megszokott hang.
A nekünk tetsző kiválasztása után lépjünk vissza a beszédhez, majd a rotornyelveknél vegyük fel a magyart. ezt követően a rotornyelveknél koppintsunk a magyarra, majd az eSpeak-NG-re és állítsuk be itt is a számunkra kedvenc hangot.
Ezt követően a rotoron tekerjünk el a nyelv elemig, és azt a magyart válasszuk ki, ahol nincs utána, hogy alapértelmezett. Ez azért fontos, mert az alapértelmezett esetében kontextusfüggő nyelven fog beszélni a telefon, azaz az eSpeak APP-on belül például angolul. Ha viszont a megfelelő magyar van a rotoron kiválasztva, mindenütt ezen a nyelven fog beszélni, többek közt az angol felületeken is, írás szerint ejtve a karaktereket.

Pár extra


Az eSpeak megfelelő működését úgy érhetjük el, ha a beszédsebességet levesszük 75%-ra vagy alacsonyabbra. Így nem csúszkál a hang és nem is pattog. A tényleges leggyorsabb beszédtempó kattogás és egyéb anomáliák nélkül a rotoron 100%-os beszédtempóval és az APP-on belüli 112-es rate-tel érhető el. Így még pont nem pattog és a gyors beszédhez szokva is élvezhető. Ha pedig nagyon gyors beszéd kell, egy nagyon kevés hangpattogással bevállalható, ilyenkor a rate-t hosszan koppintva teljesen jobbra kell húzni, és a rotoron paraméterezni. Nem tökéletes, de olyan 30--40% fölött elvésznek a zavaró mellékhatások a gyors sebesség miatt.
A Word gap beállítás a szavak közti szünetet paraméterezi, de nem vehető le 0 alá. Sajnos így is sok szünetet hagy a felolvasás egyes esetekben, pl. az Időjárás alkalmazásban, erre talán érkezik majd javítás. Átmeneti javításként felvehető a rate az APP-ban maximumra, a rotoron a tempó pedig 40--50%-ra. Nem tökéletes, mert eléggé hadar, de akinek ez belefér, így a szünetek vállalhatóbbak.

Végszó


Jelen formájában is bőven használható és ez remélhetőleg csak jobb lesz.
Az első kapcsolódó GitHub issue itt, ebben még csak a megvalósításról volt szó és időközben zárták is.
A hivatalos repó viszont elérhető itt github.com/espeak-ng/espeak-ng-ios-app, az issues részen lehet jelezni a hibákat. Aki pedig érez affinitást, a GitHub-nak és a nyílt forráskódnak köszönhetően a fejlesztésbe is beszállhat.


Kategóriák

Kulcsszavak

DeepComp lábrész